GIMNASTICA – recomandată femeilor însărcinate
20 martie 2018
Aparate eficiente pentru recuperare rapidă
20 martie 2018

Masajul prenatal – esențial în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, viitoarea mămică trece prin numeroase schimbări fizice și emoționale care induc disconfort. Creșterea în greutate, migrenele, tensiunea musculară sau modificarea nivelului de hormoni sunt doar câteva probleme cu care se confruntă o femeie însărcinată. Pentru a se elibera de acest disconfort și pentru a se bucura de relaxare și o stare de bine continuă, este recomandat masajul.

Masajul în timpul sarcinii, numit și masaj prenatal sau masajul viitoarei mame este una dintre cele mai eficiente metode pentru a oferi vitalitate și confort în timpul sarcinii. A fost conceput pentru a destinde corpul și pentru a face față schimbărilor hormonale, fizice și emoționale. În plus, masajul prenatal este recomandat pentru ca viitoarele mămici să ducă sarcina la bun sfârșit cu ușurință și să se bucure de ea și, totodată, este esențial și pentru a facilita nașterea.

Când se poate face masaj prenatal?

Masajul prenatal se poate face în condiții de siguranță atunci când sarcina decurge fiziologic normal, de aceea este indicat un astfel de tratament după ce trece primul trimestru de sarcină, întrucât abia după această perioadă are loc fixarea fătului. Masajul făcut viitoarelor mămici nu trebuie să provoace durere, de aceea este bine de știut care este intensitatea presiunii pe care o suportă pacienta.
Atunci când terapeutul masează corpul unei femei însărcinate, trebuie să țină cont de toleranța fizică a pacientei, astfel încât:
Ședința poate dura între zece minute și o oră;
Ședințele devin mai frecvente pe măsura înaintării în sarcină (este recomandat ca în al doilea trimestru, ședințele să aibă loc săptămânal, iar în ultimul trimestru, acestea să se dubleze);

Beneficii
Un masaj bine făcut poate avea doar beneficii asupra corpului și a stării de spirit ale graviduței. Pe lângă faptul că ameliorează durerile cauzate de tensiunea musculară, poate îmbunătăți circulația limfatică și poate avea și efect de detoxifiant.

Alte beneficii pe care le poate aduce masajul prenatal sunt:

  • Reducerea anxietății și a altor simptome ale depresiei
  • Ameliorarea durerilor de spate
  • Alinarea durerilor de cap
  • Înlăturarea tulburărilor de somn
  • Relaxarea la nivel fizic, emoțional și psihologic
  • Întărirea mușchilor și a articulațiilor
  • Eliminarea umflării membrelor
  • Pregătirea mușchilor pentru naștere
  • Reducerea stării de greață
  • Eliminarea sciaticii (simptomul de „picioare grele”)

Tipuri de masaj prenatal:

Masajul aplicat în timpul sarcinii poate fi de mai multe tipuri, de exemplu masaj terapeutic (cum ar fi masajul anticelulitic, drenajul limfatic manual, masajul sportiv); și masajul de relaxare.
Drenajul limfatic este unul dintre cele mai utile masaje din timpul sarcinii, deoarece poate ajuta la contracararea retenției de apă și la formarea edemelor, prevenind, de asemenea, și apariția vergeturilor la care este predispusă o femeie însărcinată.
Tehnica Shiatsu se bazează pe presopunctură, ameliorând durerile de spate și sciatica. Un alt beneficiu al acestui tip de masaj este acela de a stimula copilul să își schimbe poziția în zona pelvină în jurul celei de-a 36 săptămâni.
Reflexologia este o tehnică de masaj ce se aplică în talpa piciorului pentru a ameliora probleme legate de digestie, intestine și chiar tulburări urologice.
Terapia Yumeiho reașază și fixează oasele în articulații, reglează circulația sângelui și crește metabolismul. De asemenea, această tehnică ajută corpul să reziste în fața multor boli.
Mesajul suedez sau mesajul de relaxare este un tip de masaj pe care orice viitoare mămică ar trebui să și-l facă pentru ca pielea să i se întindă și nu rămână astfel cu vergeturi. Se utilizează crema sau ulei, dar sunt recomandat loțiunile neutre, fără parfum, ce nu conțin ingrediente cu contraindicații pentru sarcină, deoarece mirosurile puternice sunt de nesuportat, provocând stări de greață și vărsături. De aceea, uleiurile esențiale sunt interzise în timpul sarcinii.

Efectele masajul efectuat în timpul sarcinii sunt resimțite imediat de către femeile însărcinate datorită tehnicilor folosite și care le ajută să scape de tensiune și disconfort. Ele se simt imediat mai frumoase și mai pline de energie în această perioadă a schimbărilor cu care se confruntă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *