Din articolele anterioare am aflat ce este kinetoterapia și ce importanță deosebită are privind restaurarea unor funcții diminuate ale anumitor mușchi și articulații. Cu toate că este o tehnică foarte cunoscută în prezent și a început să fie căutată de cei din jur pentru starea de bine pe care o oferă, mai ales că spectrul de afecțiuni pe care le tratează este amplu, această metodă de terapie prin mișcare are și ea anumite reguli ce trebuie respectate în funcție de nevoile fiecărui pacient.
Avantajele practicării kinetoterapiei sunt multiple și sunt resimțite încă de la începutul tratamentului. Unul din motivele principale pentru care se practică este faptul că te ferește și de alte boli, având un caracter profilactic. Un program de exerciții foarte bine pus la punct, va răspunde nevoilor pe care le are organismul și pacientul va preveni în acest mod apariția unor afecțiuni pe care nu și le dorește cu siguranță.
Este indicat să practicați această terapie prin mișcare mai ales că poate fi combinată și cu alte tehnici pe care specialistul vi le va pune la dispoziție. Întreagul program pe care îl veți stabili cu medicul terapeut, va fi personalizat nevoilor personale, pentru că această practică are un grad mare de individualitate.
Ca și indicații sfătuim începerea imediată a tratamentului dacă suferiți de una din următoarele afecțiuni:
-Afecțiuni ale aparatului locomotor: posttraumatice și ortopedice;
-Afecțiuni reumatice: spondilita, poliartrita reumatoidă, artrita, reumatisme degenerative, reumatismul țesutului moale;
-Afecțiuni neurologice: accidentele vasculare cerebrale, traumatismele coloanei vertebrale, boli degenerative și inflamatorii ale sistemului nervos, sindroame neurologice;
-Afecțiuni ale aparatului cardio-vascular;
-Afecțiuni ale aparatului respirator;
-Afecțiuni neuropsihice;
-Afecțiuni metabolice (obezitatea);
-Boli congenitale: distrofia neuro-musculară, luxația congenitală de șold, tetraplegia.
Din păcate, nu orice pacient poate recurge la kinetoterapie. Se cunosc contraindicații pe termen scurt dar și definitive, iar în cazul lor, pacientul chiar nu poate recurge la acest tip de tratament.
Acestea sunt diverse dar trebuie tratate cu goarte mare grijă. Nu pot participa deloc la kinetoterapie pacienții care suferă de cancer, psoriazis, psihoze, varicele voluminoase neoperate și ulcer varicos.
Mai există și afecțiuni care după ce sunt tratate nu vor putea împiedica persoana în cauză să înceapă tratamentul de kinetoterapie. Acestea sunt: bolile neurologice(accidente vasculare cerebrale, meningoencefalite), boli circulatorii, boli respiratorii etc.
Cel mai important este să consultați un specialist în momentul în care luați decizia că vreți un tratament de acest tip, deoarece, aceștia cunosc cel mai bine domeniul și știu exact de ce aveți nevoie.