CE ESTE KINETOTERAPIA ?
Kinetoterapia este numită și terapia prin mișcare, scopul practicării ei fiind restabilirea anumitor funcții ale organismului. Acești tip de tratament are în centru mișcarea ce reglează dezechilibrul organismului, pentru a preveni apariția unor boli.
CUM FUNCȚIONEAZĂ ?
Programele de exerciții sunt alese cu grijă pentru fiecare pacient de către kinetoterapeut. În cadrul ședințelor, se urmărește stimularea mușchilor acestuia, dacă abilitățile motorii sunt afectate în urma unui accident sau a unei afecțiuni.
De asemenea, stresul și bolile crează probleme la nivel muscular, iar prin ședințe personalizate pentru fiecare pacient, în funcție de nevoile acestuia, se urmărește regenerarea musculaturii, restaurarea funcțiilor normale ale nervilor, normalizarea mișcării și imunității, dar este benefică și pentru funcționarea corectă a unor organe.
TIPURI DE KINETOTERAPIE
Kinetoterapia de recuperare reprezintă cea mai importantă parte a programului de recuperare. În cadrul acestei terapii se dorește menținerea sănătății pacientului la un nivel funcțional bun realizat prin plimbări, jogging, gimnastică etc.
Mișcarea va ajuta astfel la refacerea funcțiilor ce au fost afectate în urma unor traumatisme, iar dacă mușchiul este ireversibil afectat se vor antrena alții care ar putea prelua o parte din funcțiile celui afectat.
Kinetoterapia profilactică este una dintre cele mai eficiente modalități pentru meținerea sănătați, iar la baza acesteia stă exercițiul fizic.
În opinia specialiștilor, este mai ușor să prevenim afecțiuni decât să le tratăm prin acest tip de terapie, iar câteva ședințe pe săptămână vor oferi pacientului o stare de bine și o formă fizică armonioasă.
CE AFECȚIUNI TRATEAZĂ ?
Kinetoterapeuții își doresc să stimuleze potențialul corpului uman pentru a elimina astfel energie, aceasta fiind posibilă prin tratarea pacientului din perpective diferite. În cadrul ședințelor, se caută și alte dezechilibre ale organismului, care stau în spatele problemelor de sănătate.
Se recomandă ședințe de kinetoterapie pentru tratarea de afecțiuni diverse: – probleme musculare;
– alergii;
– deficiențe nutriționale;
– obezitate ;
– tulburări ortopedico-traumatice;
– boli respiratorii;
– afecțiuni neurologice(accidente vasculare, traumatisme cranio-cerebrale etc.)
– tulburări reumatologice ;
– afecțiuni cardiovasculare precum boala varicoasă, cardiopatia ischemică etc.;
– combaterea stresului oxidativ;
– maladii congenitale (distrofia neuro-musculară, luxație congenital de sold );
– deficiențe emoționale sau de învățare.