Masajul este o tehnică veche, utilizată cel mai des de popoarele asiatice, utilizat în special ca metodă de relaxare și ca armă pentru ameliorarea unor afecțiuni corporale.
Majoritate persoanelor, atunci când se discută despre masaj, se gândesc la relaxare, dar masajul este o soluție foarte bună pentru tratarea stresului cotidian, îmbunătățirea circulației, dar și pentru întărirea sistemului imunitar.
În urma ședințelor de masaj, s-au observat performanțe ale sportivilor în timpul antrenamentelor și arderea unui număr mai mare de calorii. O sesiune de masaj va reface musculatura solicitată în timpul activității sportive, și va ajuta sportivul să se relaxeze.
Există mai multe tipuri de masaj, acestea având de asemenea recomandări specifice pentru fiecare tip.
Masajul somatic se ocupă de creșterea nivelului de oxigenare a sângelui. Circulația este favorizată, iar timpul pentru recuperarea musculară, elimină acidul lactic, dar și alte deșeuri de la nivelul țesuturilor.
Masajul neuromuscular este un explorator detaliat al țesuturilor, cu ajutorul degetelor, coatelor și antebrațelor. Durerile de ceafă, migrenele și amorțeala vor fi tratate prin acest tip de terapie.
Există anumite cazuri în care persoanele pot suferi de anumite boli/afecțiuni ce se pot agrava prin practicarea masajului. De exemplu, pentru persoanele cu boli cardiace, se interzice efectuarea masajului în zona inimii, la fel și în cazul celor ce suferă de varice, pericolul constă în faptul că zona masată trebuie să nu aibă varice pentru a nu debloca cheagurile de sânge formate.
Primul efect observat de un pacient care urmat o ședință de masaj este relaxarea fizică. Studiile demonstrează faptul că masajul încetinește procesele de îmbătrânire și aduce beneficii pentru afecțiunile patologice.
Mai mult, masajul ajută la echilibrarea problemelor sistemului nervos și în acest fel, organele interne vor funcționa mult mai bine, ceea ce este benefic pentru sănătate.